Fodring af hunde med allergi/foderintolerance

 

Man vælger et foder uden følgende ingredienser(der hyppigt fremkalder allergi og intolerance hos hund): hvede, oksekød-biprodukter, majs, mælkeprodukter. Alternativt et foder lavet af noget, som hunden aldrig er blevet fodret med før (men det kan efterhånden være svært at finde).

Det er en rigtig god idé samtidig at give hunden et tilskud af omega6 og omega3 fedtsyrer (fx Grizzly Lakseolie, EFA-olie) – disse fedtsyrer i den korrekte sammensætning dæmper reaktionen i huden og dermed kløen

 

Allergi opstår overfor proteiner i foderet, især protein af dårlig kvalitet/lav fordøjelighed(fx når der er anvendt kød-biprodukter i stedet for rent kød som proteinkilde). Allergi viser sig som kløe, hårtab, skæl, diarre. Hunde reagerer ofte allergisk overfor okse-, hvede-, mælke- og majsprotein.

Intolerance ses ofte i forbindelse med div. kornprodukter – hunden er fra naturens side kødæder og mangler derfor evnen til at nedbryde og udnytte kornprodukter ordentligt.  Intolerance viser sig ofte som varierende konsistens af afføringen – fra helt tynd til store mængder luftig afføring – hyppig afføring, hunden spiser sin egen afføring, kløe og hårtab.

 

Hos nogle hunde kan det eneste symptom fx være tilbagevendende øre-problemer eller kløe mellem tæerne – andre hunde klør sig voldsomt overalt.

 

For at kunne vurdere foderskiftets effekt fuldt ud er det meget vigtigt at hunden IKKE FÅR NOGET SOM HELST ANDET END DET NYE FODER i mindst 6 uger. Dvs. alle sædvanlige godbidder, hundekiks, tyggeben osv. skal fjernes i disse 6 uger. Evt. bruges foderet som godbidder. Der må heller ikke gives ”menneskemad” (rugbrød med leverpostej, frikadeller osv.) i denne periode. KUN foderet.

Det hjælper jo ikke meget, at man betaler dyrt for et specialfoder, hvis man samtidigt fortsætter med at give hunden en frikadelle om dagen og det så viser sig, at det er frikadellen, hunden ikke kan tåle!

 

Det tager også tid før den hud og pels, som jo er påvirket (negativt) af det gamle foder, er skiftet helt ud – derfor må man væbne sig med tålmodighed indtil hunden holder op med at skælle, fælde og klø sig. Den pels, den allerede har, er jo dannet ud fra det foder, der skabte problemet, så det er først når en helt nye pels er vokset ud, man ser hvilken effekt det nye foder har haft. Har hunden ikke lavet skader i huden (sår/ekzem) sker bedringen hurtigt, så snart det, den ikke kan tåle, fjernes fra diæten.

 

Hvis hunden efter de 6 uger ser markant bedre ud – den er holdt op med at klø sig så meget og pelsen er blevet pænere og sidder ordentlig fast – er man på rette spor. Nogle allergihunde bliver aldrig helt kløefri og her må man stille sig tilfreds, hvis kløen er aftaget kraftigt og hunden ikke længere klør sig så meget, at den laver skader i huden

Man fortsætter så med samme foder og såfremt hunden er (nogenlunde) kløefri kan man så uge for uge introducere andre foderemner. En uge giver man fx den famøse frikadelle et par gange og afventer så hundens reaktion. Kan den ikke tåle den, vil den begynde at klø sig igen i løbet af et par dage. Kommer der ingen reaktion, kan den godt tåle frikadellen. Det samme med diverse godbidder, hundekiks og tyggeting – man prøver sig frem med en ting ad gangen.

 

Hvilket foder man skal vælge varierer meget fra hund til hund – ofte vil man vælge et foder baseret på meget få ingredienser, fx : lam, fisk, hjort eller and og kartoffel/grøntsager. Men husk altid at kontrollere hele ingredienslisten! Det er ikke nok at der står ”hjort og kartoffel” på posens forside – der kan sagtens være alt muligt andet i.

Rigtig mange hunde vil blive symptomfri og flotte i pelsen på et foder helt uden kornprodukter (dvs. hverken ris, hvede, majs, havre, byg). Der findes i dag flere foderprodukter, der er lavet helt uden kornprodukter, fx Orijen, nogle varianter af Acana og ZiwiPeak.

Alternativt kan man BARF-fodre (Bones And Raw Meat) – her fodres hunden med råt kød, knogler, grøntsager og vitamin/mineraltilskud. Der er meget gode erfaringer med allergihunde og BARF-fodring. ZiwiPeak-foderet ligner BARF rigtig meget, idet foderet kun er lufttørret og dermed kan ligestilles med rå-fodring.

 

 

 

Anne Mette Mikkelsen, veterinærsygeplejerske, Dyrenes Butik , Ikast

Søgning
Søg