Hvem skal man tro på??”
 
Det er en bemærkning man ofte støder på, når talen falder på hundefoder. Svaret er ganske simpelt: du behøver ikke at ”vælge” hvem du tror på – men i stedet se på, hvordan naturen gør det.
 
 
Genetisk er der ikke større forskel på hund og ulv end der er på fx kinesere og danskere. Ulve har eksisteret i tusinder af år på en kost overvejende bestående af hele byttedyr, suppleret i magre tider med grønt og frugt – så det er nok ikke en hel forkert opskrift, naturen har lavet her.
 
Se så på hunden:
Den har skarpe rovdyrtænder, beregnet til at save/flå dele af byttedyr af. Den har ingen tyggeflader, der kan male og knuse korn. Dens kæbe kan ikke bevæges fra side til side i tyggebevægelser, kun op og ned.
Den har en mavesyre med meget lav pH – for at kunne fordøje kød, brusk og knogler. Den har en elastisk mavesæk og en forholdsvis kort tarm, fordi hovedparten af fordøjelsen sker i mavesækken (i modsætning til mennesket, der har en lille mavesæk og en meget lang tarm – her sker hovedparten af fordøjelsen i tarmen).
Hunden omdanner effektivt protein til energi, derfor trives den på en kødrig kost – i modsætning til mennesket, der bedre kan lave energi fra fedt og kulhydrater
På disse områder adskiller hunden sig ikke fra ulven – det kan godt være, at din hund ikke ligner en ulv på overfladen, men indeni er der ikke den store forskel.
 
Derfor vil det være logisk at fodre en hund med det, naturen har bestemt for den: animalsk føde.
 
Traditionen for at fodre hunde med færdiglavet tørfoder har faktisk kun eksisteret i omkring 40 år i Danmark – før den tid blev hunde typisk fodret med slagteaffald og affald fra køkkenet. Det første tørfoder bestod overvejende af korn tilsat fx okseblod. Altså ikke specielt ernæringsmæssigt korrekt sammensat. Den største del af det tørfoder, der findes på markedet i dag indeholder stadig meget store mængder korn – helt op til 80 %. Selv dyre fodermærker kan sagtens indeholde 40 % kornprodukter og mange af dem er sammensat, så de mere passer til kostrådene for menneskers ernæring. Men hvorfor give hunden korn, når den tydeligvis ikke er skabt til at æde og fordøje det? Ville du give din hest kød, blot fordi du selv spiser det?
 
I dag findes der heldigvis tørfoder, der er lavet af det hunden bør spise – nemlig overvejende animalske produkter samt lidt grøntsager/frugt. Problemer med overvægt, dårlig fordøjelse og hudkløe er noget der ofte følger fodring med meget kornholdigt foder – og det er da klart, at hundens system reagerer negativt på fødeemner, der dybest set er unaturlige og unødvendige for den. De nye kødbaserede fodertyper er ikke dyrere at bruge end de såkaldte ”gode” kornholdige mærker, så hvorfor give hunden noget der indeholder store dele – for den – unødvendige fyldstoffer?
 
Korn er dog ikke det eneste problem når vi taler om tørfoder. Langt de fleste foderfirmaer benytter sig af underleverandører – dvs. det ”protein” og ”fedt” de bruger i deres foder kommer fra en fabrik, der udvinder produktet gennem en proces, der gennem omfattende kogning fuldstændig ødelægger enhver lighed produktet måtte have til dets oprindelige tilstand. Ydermere kan der være temmelig ubehagelige ting i ”gryden”, når disse ”protein”- og ”fedt”-produkter fremstilles. De seriøse hundefoderproducenter fremstiller selv alle ingredienser af råvarer leveret friske og uforarbejdede til fabrikken.
 
Champion PetFoods, der fremstiller Orijen og Acana er et af de meget få firmaer, der IKKE benytter sig af underleverandører. De friske råvarer leveres direkte til fabrikken og varmebehandles skånsomt i meget kort tid for at bevare så meget af næringsværdien som muligt. Hele Orijen-serien og flere af Acana-varianterne er helt uden kornprodukter. Derfor er Orijen også - for 3. år i træk – udnævnt til ”Petfood of the Year”. Vi forhandler kun de Acana-varianter, der er uden kornprodukter. Champion PetFoods anvender i dag "Whole prey"-tilgangen i foderproduktionen - dvs. de bruger hele dyret (kød, indmad, brusk osv.), hvilket betyder at der i de fleste varianter ikke længere er behov for at tilsætte kunstige/syntetiske vitaminer og mineraler. Når hele dyret bliver brugt, får foderet et naturligt indhold af organisk bundne vitaminer og mineraler, og yderligere tilsætning er ikke nødvendigt. Metoden sikrer også, at de fleste varianter har et naturligt højt indhold af chondroitin og glucosamin (faktisk langt højere end de veterinære specialdiæter til ledproblemer!).
 
ZiwiPeak er fremstillet helt uden varmebehandling – de friske råvarer hakkes, blandes og lufttørres. ZiwiPeak indeholder ingen kornprodukter. Derfor ligger fodring med ZiwiPeak meget tæt på BARF-fodring.
 
Råfodring er det ultimative naturlige foder til hund og kat – råt foder, frosset ned indenfor 24 timer efter slagtning af dyret. Det meste kød kommer fra frilands-opdrættede eller fritlevende dyr. Frysning ødelægger ikke næringsværdien i foderet. Korrekt sammensat giver det en naturlig optimeret kost til hunden. I dag kan man selv vælge om man vil sammensætte sin egen foderplan (fx Original Barf) eller købe færdigblandet BARF (fx. MUSH Vaisto).
 
 
 
 
Anne Mette Mikkelsen
Veterinærsygeplejerske
Dyrenes Butik, Ikast
 
 
Søgning
Søg