Trim eller klip?


Bortset fra enkelte racer har alle hunde en pels som består af to pelstyper; underuld og dækhår. Underulden fældes gerne et par gange om året og det er også denne som har tendens til at filtre, hvis den ikke fjernes i forbindelse med fældning. Ulden er den fine, matte, korte pels som ligger tættest på hundens hud og som tjener isolering. Dækhårene er de lange, blanke hår som danner pelsens yderste lag, de er vandskyende og smudsafvisende. Desuden er det også dette lag som er med til at give de enkelte racer deres karakteristiske præg.


Ruhårede hunde (fx cairn terrier, westie, skotte)


Ruhårede hunde har dækhår som er stride (ru) og som kun vokser til en given længde, hvorefter håret dør. Hele pelsskiftet sker således på én gang i modsætning til fx schæfer og cockerspaniels. De fleste hunde kan ikke selv fælde disse døde hår, hvorfor de skal trimmes af. Ved trimning hives hårene, med hårsæk af - man hjælper altså sin hund med at fælde. Når de døde hår er fjernet vil et nyt hårlag vokse ud, dette sker hver 4 måned.


Hvalpen skal trimmes første gang i 5 måneders alderen og skal fremover trimmes ca. hver 4 måned (intervallet kan variere fra hund til hund). Du kan selv mærke når hunden er trimmemoden - er de lange dækhår lige til at hive af, er pelsen trimmemoden. Vask ikke hunden 3 uger før og efter en trimning. Ved vask før trimning vil ulden blande sig med dækhårene og hunden bliver meget vanskelig at trimme. Vent ligeledes 3 uger efter trimning med at bade din hund, da det kan forårsage hudproblemer at vaske den inden huden har lukket sig/er helet, hvor de gamle hårsække har siddet.


Enkelte  ”ru-hårede” hunde er meget blødpelsede og kan ikke trimmes, hvorfor de i stedet klippes. Man må dog aldrig klippe en hund som kan trimmes, da pelsstrukturen bliver ødelagt herved og pelsen bliver meget blød og mat at se på.


Der findes to former for trimning. Den ene er at trimme helt i bund, altså helt ind til ulden. Den anden er at dele dækhårene i to lag. Ved deling af hårene i to lag (bllede kommer) vil hunden altid have ru dækhår udenpå ulden og den vil altid være ru at se på. Denne metode bruges ved fx cairn terrier. Jeg foretrækker at dele trimmehundenes pels i to lag da det giver et bedre terrierlook.


Har man en trimmehund kan man 6-8 uger efter trimning vælge at få hunden til ”eftertrim”. Ved eftertrim fjernes al overflødig uld og hunden fremstår blank og ru.


Langhårede klippehunde (fx pudel, bichon frise)


Ens for disse hunde er, at de ikke har underuld og at deres dækhår vokser gennem hele livet (fælder ikke). De skal altså klippes for ikke at drukne i hår. Kravene til klippehundenes opførsel er store, da pelsen let bliver hakket og grim at se på, hvis hunden ikke står stille. Desuden skal fx pudler tolerere at få maskinklippet poter og hoved, noget de fleste hunde ikke bryder sig om! Det er derfor meget vigtigt at disse hunde kan stå helt stille i længere tid ad gangen. Start allerede i en tidlig alder med at vænne hunden til at STÅ på et bord og blive børstet og få rørt ved poter.


I omkring 4 måneders alderen (forudsat at hvalpen var nyklippet da den blev hentet, hvis ikke så allerede når hvalpen er faldet til i sine nye omgivelser) skal hvalpen have sit første besøg ved hundefrisøren. Det kan være meget svært, endda umuligt, at klippe en hund som ikke fra hvalp er vænnet til rutinerne ved frisøren.


For at pelsen ikke kommer til at genere hunden skal den til hundefrisør hver 2-3 måned. Desuden skal den børstes grundigt igennem et par gange om ugen. Ved børstning af langhårshunde er det meget vigtigt at man benytter den rigtige teknik da pelsen hurtigt filter hvis man ikke kommer ordentligt i bund. Se mere herom her:  ”Hvordan børster jeg min hund”.


De fleste klippehunde er pænest når de holdes i lang pels, men har man problemer med at holde pelsen filtfri, kan man vælge at få hunden hånd- eller maskinklippet. Vær dog opmærksom på at en meget filtret hund ikke kan håndklippes da filtrene sidder helt nede ved huden. Ved maskinklipning bliver pelsen meget kort (max 1 cm) mens man ved en håndklipning kan bevare mere pels.


Langhårede – ikke klippe-hunde (fx collie, chow chow, newfoundlænder)


Alle disse hunde har underuld og varierende længde dækhår. Ulden fældes gerne to gange om året og filtrer let, hvis den ikke fjernes.


Ved børstning af langhårshunde er det meget vigtigt at man benytter den rigtige teknik, da pelsen hurtigt filter hvis man ikke kommer ordentligt i bund. Se mere herom i linket ”Hvordan børster jeg min hund”. Hundene skal børstes igennem minimum en-to gange i ugen.


Hvis man ønsker at hunden skal til frisøren, skal den komme første gang allerede som hvalp (gerne i 5 måneders alderen), så den kan vænne sig til rutinerne. Herefter skal den - som minimum - komme hver gang den fælder underulden.


En stor del af arbejdet ved disse hunde består i at børste dem igennem og fjerne overflødigt underuld. Desuden får de fleste af disse hunde også rettet poter til. Der må ALDRIG klippes i disse hunde, skal noget rettes til, trimmes det i stedet af.


Spaniels (fx cocker, springer spaniel, cavalier)


Spaniels har pels som består underuld og silkeagtige dækhår. Ulden fældes gerne to gange om året og filtrer let hvis den ikke fjernes.


Ved børstning af spaniels er det meget vigtigt at man anvender den rigtige teknik, da pelsen hurtigt filter hvis man ikke kommer ordentligt i bund. Se mere herom i linket ”Hvordan børster jeg min hund”. Hundene skal børstes igennem minimum en gang om ugen.


Spaniels skal trimmes regelmæssigt, hver 2-3 måned. De må som grundregel aldrig klippes (undtagen de steder hvor det kræves ifølge standarden) da klipning ødelægger pelsstrukturen. Klipper man pelsen, bliver den kraftigere, og sværere at holde. Hunden skal allerede som ung hvalp besøge frisøren for at vænne sig til arbejdsgangen.

 

Søgning
Søg