”HVEM SKAL MAN TRO PÅ?”

 

Der findes et hav af kattefodermærker – og alle erklærer, at netop deres foder ”sikrer din kats sundhed”/”indeholder alt, hvad katten har brug for” osv. Så hvem skal man tro på?

Det er meget simpelt – du behøver ikke ”vælge” hvem du vil tro på, men blot se på hvordan naturen gør det.

 

Katten er en jæger – og dermed en såkaldt obligat kødæder. Det betyder, at den - for at få dækket sit ernæringsmæssige behov – SKAL have en kost bestående overvejende af kød/indmad. Det betyder også, at den biologisk set ikke har noget behov for store mængder kulhydrat i kosten.

De fleste af os har jo netop kat, fordi vi fascineres af dens selvstændige væsen, fantastiske overlevelses- og tilpasningsevne og utrolige jagtegenskaber. Katten har formået at modsætte sig de fleste former for menneskelig indblanding – prøv bare at hvor store udsving der er i størrelse, pels, bygning osv. blandt hunderacerne i forhold til katteracerne, samt det faktum, at de fleste racekatte-egenskaber efter blot en generations blanding med den almindelige huskat vil være helt udviskede. Så selvom katten har været domesticeret i mange år, er den stadig i bund og grund en lille, effektiv jæger, med det dertil hørende fordøjelsessystem.

 

Lad os først se på kattens fordøjelsessystem:

Tænderne er beregnet til at save/skære lunser af byttedyr, ikke til at tygge og male fødeemner.

Deres kæbe kan ikke lave tyggebevægelser fra side til side, men kun bevæges op og ned.

Katte mangler også de enzymer i spyttet, der hjælper med nedbrydning af kulhydrater.

PH-værdien i maven er meget lav, og tarmkanalen er forholdsvis kort – hvilket alt sammen giver en effektiv fordøjelse af kød og knogler og en meget ringe fordøjelse af kulhydrater fra fx kornprodukter.

 

Til sammenligning har altædere (som mennesket) og planteædere (køer/heste) flade tænder, der kan male og tygge, og en kæbe, der kan bevæge sige fra side til side. Der er kulhydratnedbrydende enzymer i spyttet og en meget lang tarmkanal, hvor føden opholder sig i længere tid. Alt sammen forhold, der gør altædere og planteædere i stand til at tygge og fordøje korn- og plantedele.

 

Katte kan – og skal – altså IKKE leve af ”menneskemads-lignende” kost. De er rovdyr, og man bør tilstræbe at fodre dem med en kost, der passer til rovdyr – altså animalsk føde.

 

Meget af det kattefoder, der findes på markedet i dag, indeholder meget store mængder kornbaserede kulhydrater – og kun meget lidt kød/indmad. Alt fra 40% og helt op til 80% af foderet kan være korn. Dette giver anledning til flere forskellige helbredsmæssige problemer hos katte, som fx overvægt, urinvejssten, tandsten, sukkersyge.

Selv mange af de såkaldte ”gode” fodermærker  - også dem, der sælges hos dyrlægerne - anvender store mængder korn i deres foder. Altså noget, som stort ingen ernæringsmæssig værdi har for katten. Så det er altså ikke kun de billige fodermærker, man skal passe på.

 

Med tanke på, at katten er rovdyr, så se lige på de her to eksempler – begge fra dyre, såkaldte ”gode” kattefodermærker:

 

Ingredienser: ris, byg, majs, kyllingemel, kyllingefedt, oksetalg, sildemel, roefibre, lakseolie, æggepulver…..

 

Ingredienser: ris, hydrolyseret sojaproteinisolat, animalsk fedt, renset cellulose, mineralske salte, vegetabilsk olie, roetrævler, hydrolyseret fjerkrælever, fiskeolie…

 

Det er lidt svært at få øje på rovdyr-kosten her, ikke? Husk, at ingredienserne er listet så det der er mest af, står først. Og forresten …”cellulose”, som er 4. ingrediens, er træstof, fuldstændigt ufordøjeligt!

 

I dag findes der heldigvis seriøse foderproducenter, der laver kattefoder, som rent faktisk indeholder det, en kat ville i spise i naturen. Det er foder med et meget højt indhold af kød/animalske fødeemner og helt uden kornprodukter.

 

Champion PetFoods, der fremstiller Orijen og Acana, er et af de meget få firmaer, der ikke benytter sig af underleverandører. De friske råvarer leveres direkte til fabrikken og varmebehandles skånsomt i meget kort tid for at bevare så meget af næringsværdien som muligt. Hele Orijen-serien og flere af Acana-varianterne er helt uden kornprodukter. Derfor er Orijen også – for 3. år i træk - udnævnt til ”Petfood og the Year”.

 

ZiwiPeak er fremstillet helt uden varmebehandling – de friske råvarer, hakkes, blandes og lufttørres. ZiwiPeak indeholder ingen kornprodukter. Derfor ligger fodring med ZiwiPeak meget tæt på BARF-fodring.

 

Original Barf er det ultimative naturlige foder til kat – råt foder, frosset ned indenfor 24 timer efter slagtning af dyret. Det meste kød kommer fra frilands-opdrættede eller fritlevende dyr. Frysning ødelægger ikke næringsværdien i foderet. Fodring med råt foder giver bl.a. en bedre tandhygiejne, da katten skal tygge gennem sener og små knogler.

 

 

Anne Mette Mikkelsen

Veterinærsygeplejerske

Dyrenes Butik, Ikast

 

 

Søgning
Søg