BARF fodring af hund

 

 

 

 

 

BARF- eller råfodring er det tætteste du kommer på naturlig fodring af din hund

 

BARF står for Biologically Appropriate Raw Food (Biologisk Afpasset Råt Foder) og er baseret på den føde, hundens stamfader, ulven, spiser i naturen.

Hund og ulv har 99,8 % DNA til fælles, og de største genetiske forskelle ligger i dyrets udseende. Man kan parre hunde og ulve og få forplantningsdygtigt afkom, så tæt relateret er de. Ulve har naturligvis et langt større energi-(og dermed føde-)behov, da de jo ofte bruger mange timer på at nedlægge et bytte, men sammensætningen af kosten er den samme for hund og ulv.

 

Ulve starter gerne med at spise kallunen (maven), når de har nedlagt et bytte. Herefter spises indmaden, så kødet med småknogler og brusk og til sidst afgnaves de store knogler og spaltes for at komme til marven.

 

Når man råfodrer forsøger man derfor at efterligne sammensætningen af et helt byttedyr – dvs. en vis %-del knogler, kød, indmad, kallun. Det betyder ikke, at du hver dag skal stå og blande en hel masse forskelligt sammen. En dag giver du fx kun kallun, en anden dag kødfyldte ben – man tilstræber at hunden over en måned når den rette fordeling af de forskellige ”fødegrupper”.

Det sammensættes på følgende måde: 10% rent kød, 25% kød med ben og brusk, 10% indmad (hjerte, lever, nyre, lunge), 25% kallun og ca. 20 % kødfulde ben. Herudover gives lidt grøntsager/frugt, også rå, gerne blendet så hunden lettere kan optage det.

Du bør også give et vitamin-/mineraltilskud og et tilskud af fx lakseolie.

 

Men hvorfor give vitaminer og mineraler, når hunden fodres med naturlig kost?

Uanset hvor varieret og korrekt man spiser, kan man i dag ikke være sikker på, at de fødevarerne indeholder en tilstrækkelig mængde næringsstoffer. Landbrugsjordene er udpinte og derfor indeholder afgrøderne ikke længere de mængder vitaminer, mineraler og mikromineraler der er nødvendige. De dyr, der spiser afgrøderne får derfor heller ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer, medmindre det gives som tilskud. De dyr, der bruges til at råfodre vores hunde med, har derfor heller ikke nødvendigvis det optimale næringsstofindhold – det er jo netop de dyr, der lever af afgrøderne på markerne.

 

Hvorfor er det bedre at fodre med råt foder?

Proteiner er opbygget af forskellige aminosyrer, og det er de aminosyrer hunden skal bruge som ”byggesten” i kroppen. Når hunden selv fordøjer rå føde, spaltes proteinerne naturligt til de enkelte aminosyrer. Hvis føden varmebehandles (fx under fremstilling af tørfoder eller ved stegning/kogning) spaltes proteinerne de ”forkerte” steder, så man måske får nogle af de aminosyrer, der skal bruges, men også en del stoffer, som hunden ikke kan bruge eller som endda kan være farlige for den. Den kommer til at mangle væsentlige ”byggematerialer”.

 

Fordele ved råfodring.

 

1)      din hund oplever rent faktisk at blive ordentlig mæt (råfoder fylder mere end tørfoder pga. vandindholdet)

2)      afføringsmængden bliver minimal og er 100% biologisk omsættelig – høm-høm´erne forsvinder på få dage og du får ingen gule, visne områder på plænen

3)      kræsne og småtspisende hunde spiser som regel gerne råt foder

4)      tænderne bliver fri for plak og tandsten

5)      pelsen bliver bedre, hunden fælder mindre og farverne bliver stærkere

6)      overvægtige hunde slankes let og undervægtige hunde opbygger hurtigt muskler

7)      mange allergihunde bliver symptomfri og får ny, bedre pels og hud

8)      længere levetid (det er bevist at råfodrede hunde lever 30% længere end hunde på tørfoder!)

9)      færre dyrlægebesøg

10)   mange ”livsstilssygdomme” som sukkersyge, HD, gigt, overvægt og meget andet undgås

 

Og endelig er der den store glæde ved at give sin hund rigtig ”rovdyrføde”. At se sin hund ligge udenfor og gnave på et råt kødben i et par timer er ren fornøjelse!

 

Er det ikke meget besværligt?

Nej – faktisk ikke. Det kræver at du har en fryser med plads til hundens mad, derudover tager det kun få minutter at tilsætte grøntsager, vitamin/mineral og olie til kødet. I starten bør du tø foderet op, men når hunden først et vant til det, kan du sagtens give det frossent. Kødfulde ben tager dobbelt så lang tid at spise i frossen tilstand, og et par håndfulde frossen kallun spredt ud på plænen kan give lang tids søgearbejde for hunden.

Alt leveres løsfrossent og du tager bare den mængde op, du skal bruge hver dag. Frugt og grønt fås også på frost, blendet og lige til at bruge.

Vi laver en foderplan til din hund, og følger du den, skal du ikke spekulere på, om du får det sammensat korrekt.

 

 

Anne Mette R. Mikkelsen

Veterinærsygeplejerske

Dyrenes Butik, Ikast

 

 

 

 

 

 

 

Søgning
Søg